Wat is etherische olie?

wat is etherische olie

Etherische olie is enorm in opkomst. Steeds meer mensen ervaring druk en spanning tijdens hun werk of in de privé situatie. Dan is het prettig om zo nu en dan te kunnen ontspannen. Dat is fijn om thuis in een vertrouwde omgeving te doen, zonder dat je daar de deur voor uit hoeft. Etherische olie is dan het ideale product, want het is bovendien betaalbaar en ook nog eens een natuurproduct.

De olie wordt namelijk gewonnen uit plantmateriaal en is afkomstig uit verschillende delen van een plant. Denk hierbij aan de bladeren, de schil, de schors, het zaad, de vrucht, de bloesem en de houten delen (stam, takken en wortels). De meeste planten bevatten niet meer dan 1% etherische olie en daardoor zijn er veel planten nodig voor de productie. Daarom worden veelal nootmuskaat en kruidnagel gebruikt, want deze planten herbergen wel meer dan 10% etherische olie.

Geur en smaak

In het extract is simpel gezegd de geur en de smaak van de plant in geconcentreerde vorm gevangen. Als de olie is gewonnen uit de plant dan is het vloeibaar. Het fijne van deze olie is dat het bij verhitting snel verdampt. Daardoor verspreidt de aromatische oliedamp snel in de ruimte. Dat geeft een ontspannend en rustgevend gevoel.

De prijzen van etherische olie lopen zeer uiteen. De kostprijs van de olie is voornamelijk afhankelijk van de plant waaruit het wordt gewonnen. Zo is bijvoorbeeld sinaasappelolie erg goedkoop, omdat de planten bij sapproductie beschikbaar komen. Dure planten, zoals rozen, hebben invloed op de hogere prijs. Ook bestaan er parfumoliën, die chemisch zijn geproduceerd en derhalve een nabootsing zijn van natuurlijke oliën en veelal minder sterk. De keuze van de plant bepaalt de geur van het aroma.

Aromabrander voor etherische olie

Je kunt etherische olie het best verspreiden met behulp van een aromabrander. Het wordt vaak ingezet voor een stukje ontspanning in huis. Ook wordt het vaker gebruikt bij fysieke en mentale ongemakken. Het geeft verlichting bij onder meer luchtweginfecties, spierklachten en stress.