De betekenis van Sawadee

Sawadee beeld kopen

Wat is Sawadee? Het is een term die in Nederland wat minder bekend is en toch komen we het veelvuldig tegen. De meeste mensen kennen het van de Sawadee beelden.  Deze beelden kom je in bijvoorbeeld Thailand letterlijk op elke hoek van de straat tegen. De bevolking van Thailand is spiritueel onderlegd en dat zie je zeer zeker terug in deze ornamenten.

Wat is Sawadee?

De letterlijke vertaling van sawadee is gegroet. Het is dan ook een algemene groetvorm die zowel bij de ontvangst als bij het vertrek kan worden gebruikt. Zo is de vertaling van de ‘goedemorgen’ naar Thai (de officiële benaming van de taal in Thailand) ‘Sawadee thon chaaw’ en ‘tot ziens’ is ‘sawadee khrap’ (voor de man) en ‘sawadee kha’ (voor de vrouw).

Begroeting

Een Sawadee beeld laat dus simpelweg zien hoe de Thaise bevolking een groet uitbrengt. Dat doet men namelijk niet door het geven van een hand, zoals we dat in Nederland gewend zijn (of waren, sinds het ontstaan van het coronavirus). In Thailand groet men elkaar namelijk door met de handen een biddende houding aan te nemen en dan licht te buigen. Precies zoals de houding van een sawadee beeld dus.

Betekenis van het beeld

Een sawadee beeld is vaak handwerk. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en wordt vervolgens geschilderd. Hierdoor worden stijlvolle en hoogwaardige kunstwerken gemaakt met een even mooie betekenis, te weten: “Ik wens je geluk, gezondheid en een goed leven.” Dit prachtige houtsnijwerk wordt vaak geplaatst bij de ingang van gebouwen, zoals bars en restaurants. Ook zijn de houten beelden vaak te zien in de privésfeer, bijvoorbeeld bij de entree of in de hal van de woning.

Bekijk het assortiment Sawadee beelden