Wat is een pittenzak?

Wat is een pittenzak

Een pittenzak is een product dat ondersteunend dient voor het verlichten van pijn. Het helpt bijvoorbeeld om gewrichtsklachten en pijn aan je gestel te verminderen. Veel voorkomende klachten die mensen hebben zijn nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, buikpijn en pijnlijke gewrichten zoals de knie, schouder, heup of ellenboog. Een pittenzak wordt ook wel een troostzak of warmtekussen genoemd.

Naast de aanwijsbare lichamelijke, fysieke klachten kan een pittenzak ook helpen bij andere kwaaltjes zoals spanningen, stress en overbelasting. Ook bij alle andere momenten waarop warmte gewenst, is een pittenzak een ware uitkomst. Koude voeten in bed, na een lange wandeling in de vrieskou, als je rilt van de kou bij koorts of bij een blessure waarbij een betere doorbloeding van toegevoegde waarde is. Je kunt het dus ook zien als een soort van multifunctionele kruik.

Welke pitten zitten in een pittenzak?

De pitten die meestal in een pittenzak worden gebruikt, zijn kersenpitten. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te dragen. Allereerst hebben kersenpitten een ideaal formaat. Zo zijn ze klein genoeg om zich aan te passen aan de gewenste ligvorm en daardoor op de plek die je wilt behandelen mooi aansluiten.

Dat zorgt ervoor dat de zak de warmte optimaal overbrengt naar de te behandelen plek. Daarnaast bezitten kersenpitten de ideale eigenschap dat ze warmte vasthouden. Ze hebben dus een isolerende werking en daardoor blijven de pitten extra lang warm en dat wil je.    

Hoe maak je een pittenzak warm?

Pittenzakken passen in de magnetron. Het is raadzaam om de zak lichtjes nat te maken, voordat je deze gaat verwarmen. Dat kan door de zak lichtjes met water te besprenkelen of te benevelen, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Kies dan de stand die de kleinst mogelijke druppels afgeeft. Het bevochtigen heeft twee redenen.

Ten eerste zorgt dit ervoor dat dit pitten niet uitdrogen. Dan kan er namelijk voor zorgen dat de werking minder wordt. Ten tweede zorgt het water ervoor dat de zak niet kan smelten/schroeien in de magnetron. Producten die in de magnetron worden geplaatst verliezen namelijk altijd wat vocht.

Op de verpakking of op het labeltje van de pittenzak staat meestal aangegeven op welke temperatuur (wattage) en met welke tijdsduur de zak verwarmd moet worden. Kun je de informatie niet vinden, start dan met 2 minuten op 600 Watt. Wanneer de gewenste temperatuur nog niet is bereikt dan kan de extra verwarmtijd worden toegevoegd met telkens 30 seconden. Heb je geen magneton, dan kun je de over voorverwarmen op 100 graden en de zak er dan circa 20 minuten in leggen.

Tip tot slot

De hoes die om de pittenzak zit kan meestal worden verwijderd en worden gewassen. Doe dit op 30 graden, zodat deze niet zal krimpen. Het omhulsel met de pitten mag niet worden gewassen.

Pittenzak kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe pittenzak? Bekijk ons assortiment pittenzakken voor stijlvolle modellen in kleurrijke hoes of zelfs in een mooie cadeauverpakking. Ook zijn losse hoezen verkrijgbaar.