Ganesha symbool

ganesha-symbool

Het Ganesha symbool is internationaal bekend en je ziet het op veel plaatsen terug. De afbeelding is terug te zien op de meest uiteenlopende plaatsen en locaties. Er zijn zelfs schilderijen, muurschilderingen en standbeelden van gemaakt. Het beeld is het beste te omschrijven als een olifant met meerdere armen. Vaak zit de olifant op een troon en is hij omgeven met mooie rekwisieten. Andere benamingen zijn Ganesh, Ganapati Tantra, Ekadanta en Vinayaka.

Wat is Ganesha?

Het Ganesha beeld kom je over de hele wereld tegen. Dat is logisch, want het is een god volgens de leer van het Hindoeïsme. Binnen deze Godsdienst zijn er meerdere goden en dit is de god van de kennis en wijsheid. Bovendien biedt deze god ondersteuning bij het wegnemen van hindernissen en is het de beschermheilige voor mensen die reizen ondernemen.

Deze reizen kunnen letterlijk of figuurlijk van aard zijn. Het kan bijvoorbeeld een vakantievlucht of een zakenreis zijn, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe stap in het leven, zoals de start van een nieuwe baan, een verhuizing of een liefdesrelatie. Ganesha is de zoon van god Shiva en godin Parvati, die ook zeer herkenbaar zijn in de godsdienst van de Hindoes.

‘De god met het olifantenhoofd’ wordt vaak afgebeeld tezamen met een muis of rat, waarop hij rijdt. Het is een beetje de omgekeerde wereld, zeker als je het vergelijkt met tekenfilms. Het is ook onlogisch als je bedenkt dat een olifant vele malen groter is dan een muis of rat. Ook heeft Ganesha vaak een grote blote buik en tussen zijn ogen een symbool dat lijkt op het getal 3 of een omgekeerde E. Dit is het symbool Ohm, een belangrijk teken dat vaak wordt gebruikt bij spirituele meditaties of yoga.

Wie bidt tot Ganesha?

Veel hindoes vinden dat Rama en Krishna dichterbij de mensen staan dan de ‘hoge’ goden en dat spreekt velen aan. Ganesha is een toegankelijke god die als vriendelijk wordt omschreven en bovendien hoop en vertrouwen geeft. Daardoor wordt vaak richting deze god gebeden en die populatiteit is terug te zien in de vele beeltenissen in het straatbeeld en in ruimtes waar Hindoes verblijven.

Bidden naar Ganesha wordt gemakkelijker als je een beeld of schilderij van de olifant in de nabijheid hebt. Daarom kiezen veel mensen voor de aanschaf van een beeltenis van Ganesha. Het komt tenslotte vaak voor dat iemand ‘aan een nieuwe reis’ begint of kennis/wijsheid nodig heeft.